Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsku hrozí další lesní požáry, na zemi se žene další vlna tropického počasí

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Už teď Švédsko sužují lesní požáry nebývalého rozsahu. A podle expertů může být ještě hůř. Hrozí totiž, že se plameny v nadcházejících dnech ještě více rozšíří. Problémy s lesními požáry má také Finsko, a to především ve východním Laponsku. Zde ale hasičům pomohl se zvládnutím plamenů déšť.

Před nebezpečím dnes varoval švédský úřad civilní obrany MSB. V zemi panuje mimořádné sucho a také vlna veder, která překonává rekordy od 19. století, kdy se záznamy začaly systematicky vést.

„Riziko je extrémní," uvedla Britta Rambergová z MSB. Obzvláště ohrožený je jih Švédska, kde teploty podle meteorologů dosáhnou ke 35 stupňům Celsia. Běžný letní den ve Švédsku přitom znamená teplotu okolo 23 stupňů Celsia.

Švédsku, které nemá pro podobné požáry dostatečnou kapacitu, proto přijeli pomoci hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie.

Aktuálně MSB eviduje v celém Švédsku 27 lesních požárů, což je o polovinu méně než v neděli. S výjimkou čtyř mají hasiči všechny požáry pod kontrolou. MSB se ale obává, že se situace může opět zhoršit.

Témata:  Švédsko požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy