Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Řecku. Požáry si vyžádaly už 50 mrtvých, uhořeli ve svých domech i autech

požár
požár
Foto: Pixabay

Atény/Praha - Lesní požáry, které v pondělí vypukly v okolí Atén, si vyžádaly již 50 mrtvých. Zraněných je kolem 150 včetně 16 dětí, řada z nich je v ohrožení života. V Řecku panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. Vítr se přes noc uklidnil. Oheň se tak na mnoha místech podařilo dostat pod kontrolu.

V okolí Atén v pondělí vypukly tři velké požáry, které si vyžádaly evakuaci stovek lidí. Dva z nich mají kromě obětí na životech na svědomí i desítky zničených domů.

Počet mrtvých podle agentury DPA ještě poroste. Záchranáři stále objevují nová ohořelá těla. Předchozí bilance čítala 24 obětí. Dalších 26 těl se našlo u města Rafina, ležícím východně od Atén.

Situace je kritická i v obci Mati východně od Atén. "Tam je bohužel největší počet zraněných, ale i největší počet mrtvých, lidí, kteří nezvládli odjet a byli uvězněni ve svých domech či autech," uvedl mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos.

Premiér Alexis Tsipras předčasně ukončil návštěvu Bosny a Hercegoviny a vrátil se do Atén, aby předsedal krizovému štábu. Vyjádřil podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Do Atén povolal hasiče z jiných řeckých regionů, kterým bude při hasicích pracích asistovat i armáda. Řecko zároveň o pomoc požádalo i další země EU.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala dramatickou situaci DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.

Řecké úřady dosud nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané, sdělila ČTK česká konzulka v Aténách Světlana Danešová. Vliv požárů je podle ní patrný i v hlavním městě. "Není tu azurové nebe, ale bílo-šedivé," uvedla v telefonátu.

Situaci českých turistů v Řecku monitoruje Asociace cestovních kanceláří ČR. "Zatím to vypadá na to, že by se to díky větru nemuselo dotknout žádné lokality, ve které čeští turisté jsou. Ale to může mít vývoj," řekl místopředseda asociace Jan Papež.

Témata:  Řecko požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy