Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko zakouší nepopsatelnou tragedii, přiznal Tripras: Kvůli ohnivému peklu vyhlásil národní smutek

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras
Foto: kremlin.ru

Atény - Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil za desítky obětí lesních požárů třídenní národní smutek. Česká konzulka v Aténách Světoslava Danešová potvrdila, že se plameny již podařilo dostat pod kontrolu.

V plamenech zahynulo nejméně 60 osob. "Mluvčí požární služby Atén uvedla, že požáry v turistické oblasti Kineta, Mati, v okolí Rafiny a v Pendeli jsou na ústupu a v tuto chvíli je mají požárníci pod kontrolou," uvedla Danešová.

S odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí dále řekla, že byly zraněni čtyři cizinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podle agentury PAP jsou mezi mrtvými dva Poláci, matka se synem. Řecký úřad civilní ochrany informoval, že celkem bylo raněno 156 osob.

"Země dnes zakouší nepopsatelnou tragedii," řekl Tsipras v televizi, jejímž prostřednictvím se obrátil na Řeky. "Vyhlašujeme třídenní národní smutek na paměť těch, kteří zemřeli," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu v telegramu do Řecka vyjádřil soustrast s oběťmi lesních požárů a nabídl pomoc při překonání následků pohromy. Z Kypru dnes do Řecka odletěla šedesátka hasičů. Španělsko dodá dvě protipožární letadla.

Témata:  Řecko Alexis Tsipras požáry

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy