Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda údajně sestřelila syrskou stíhačku, která pronikla nad Golanské výšiny

Syrský MiG-29
Syrský MiG-29
Foto: theaviationist.com

Jeruzalém - Izraelská armáda dnes podle svého vyjádření sestřelila syrskou stíhačku, která narušila vzdušný prostor židovského státu. Na Suchoj byly vypáleny dvě rakety typu Patriot. Syrská státní média uvedla, že Izrael na letoun pálil, ale nesdělila, zda byl zasažen.

Na stíhačku byly vystřeleny dvě střely typu Patriot jen dva kilometry poté, co se dostala nad Izraelem okupované Golanské výšiny. Stroj ale možná nakonec dopadl v Sýrii, napsala s odkazem na izraelský vojenský rozhlas agentura Reuters.

"Izraelský nepřítel potvrzuje podporu ozbrojených teroristických skupin, pálil na jedno z našich vojenských letadel," uvedla syrská armáda s tím, že stíhačka podnikala nálety proti teroristům a nacházela se v syrském vzdušném prostoru.

Izrael svou protiraketovou obranu aktivoval také v pondělí. Šlo naopak o střely, které nakonec dopadly v Sýrii. Začátkem měsíce Izrael dvakrát během jednoho týdne vypálil raketu systému Patriot na bezpilotní letouny, které se blížily k Izraeli ze Sýrie. Podobný incident se stal i v červnu.

Dvě třetiny Golanských výšin okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Témata:  Izraelská armáda Sýrie Golanské výšiny

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy