Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Helikoptéra natočila ohnivou zkázu u Atén, živel zabil už 74 lidí

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény - Řecko se potýká s následky ničivého požáru východně od Atén, který si podle úterních oficiálních zpráv vyžádal nejméně 74 mrtvých a 187 zraněných.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil v zemi třídenní státní smutek, během kterého jsou vlajky na institucích spuštěny na půl žerdi. 

Oheň v východně od Atén je již na ústupu. Hasiči se potýkají ale s požáry i na dalších místech Řecka, včetně regionu západně od metropole.

Na pomoc vyslalo několik zemí do Řecka zejména cisternová letadla či vrtulníky. Jde o Itálii a Španělsko. Kypr poslal 60 hasičů.

Mezi mrtvými jsou podle dostupných informací dva Poláci, matka se synem. Zranění utrpěli mimo jiné Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Řecké úřady nepotvrdily, že by mezi oběťmi či hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané.

Doporučení MZV ČR pro turisty, kteří se nacházejí v oblasti případných požárů:

- postupovat dle pokynů policie a hasičů a zaměstnanců hoteluk

- připravit evakuační zavazadlo, ve kterém budou léky, voda, cestovní doklady, peníze a mobilní telefon

- v případě blízkého požáru a nemožnosti získání informací od policie a hasičů doporučujeme místo ihned opustit a ihned kontaktovat pobřežní hlídku na čísle 108, na tuto krizovou linku sdělíte co nejpodrobněji místo vašeho pobytu

- v případě pohřešování osoby volejte telefon 199 (hasiči), nebo nouzovou evropskou linku číslo 112 (zde lze hovořit česky)

Témata:  Řecko požáry v řecku

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy