Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky uprchlíků vtrhly z Maroka do španělské enklávy Ceuta. Měli u sebe plamenomety

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Madrid - Do španělské Ceuty dnes proniklo na 600 migrantů. Enklávu přitom odděluje od marockého území dvojitý šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem, který má podobným průnikům zabránit.

Dnes časně ráno se pokusilo plot překonat kolem 800 běženců ze zemí subsaharské Afriky. Úspěšně se to nakonec podařilo 602 běžencům.

Někteří z migrantů útočili na policisty nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny. Další uprchlíci byli vyzbrojeni plamenomety, zápalnými lahvemi či sprejovými lahvemi s hořlavými látkami. "Z ničeho nic, velmi násilně překonali plot," sdělila španělská civilní garda.

Z 15 zraněných policistů jich pět bylo hospitalizováno s popáleninami v obličeji a na rukou. Z 30 zraněných migrantů jich 11 bylo hospitalizováno s řeznými ranami a zlomeninami kostí po pádu z plotu.

Jedná se o největší průnik do Ceuty od února 2017, kdy se během čtyř dnů dostalo do této enklávy více než 850 běženců, napsala agentura AFP.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy