Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie pohřbila oběti středeční série útoků Islámského státu, zemřelo 246 lidí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - V Sýrii byly dnes pohřbeny oběti středeční série koordinovaných útoků Islámského státu (IS) ve městě Suvajda a okolních vesnicích. Teror si vyžádal 246 mrtvých, z toho bylo 135 civilistů.

Většinu obětí tvoří civilisté, kteří byli zabiti v několika vesnicích na severu provincie, kterou kontroluje režim syrského prezidenta Bašára Asada. Mnohé místní obyvatele džihádisté zabili v jejich vlastních domech.

Bilance útoků je nejhorší v provincii Suvajda od začátku konfliktu v Sýrii v roce 2011. Zároveň jde o první útoky takového rozsahu spáchané IS za poslední měsíce. 

Už v prvních středečních hodinách se odpálili čtyři sebevražední atentátníci ve městě Suvajda. Další sebevražední útočníci a radikálové zabíjeli ve vesnicích na severu provincie. Nynější bilance je 246 mrtvých, z toho 135 civilistů, uvedl dnes ráno šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Mezi oběťmi jsou také provládní bojovníci a místní obyvatelé, kteří bránili své domovy se zbraní v ruce.

Podle oficiálních syrských médií provládní síly zahájily protiofenzivu a už získaly zpět tři vesnice, které ve středu ráno ovládl IS. Proti IS podle SOHR směřují také letecké údery. Na straně islamistů je údajně 56 mrtvých, z toho sedm sebevražedných atentátníků.

Témata:  Sýrie Islámský stát teroristické útoky v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy