Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní důchodová reforma nahlodala jednotu ruské vládní strany, proti zákonu se postavili dva vlivní poslanci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Důchodová reforma rozhádala kremelskou stranu Jednotné Rusko. Návrh zákona byl zatím ve Státní dumě schválen v prvním čtení, když se poslanci vládní partaje zavázali, že normu jednomyslně podpoří. Ukázalo se však, že strana až tak jednotná není.

Zákon poprvé po mnoha desetiletích zvyšuje hranici důchodového věku, u mužů o pět a u žen dokonce o osm let. V odporu proti návrhu se sjednotila ruská opozice, hlavní slovo v protestech mají komunisté. 

Proti zákonu se v parlamentu postavili dva známí a vlivní poslanci Jednotného Ruska - bývalá krymská prokurátorka Natalija Poklonská, která hlasovala proti, a vlivný poslanec Sergej Železňak, který se k hlasování nedostavil.

Poklonská se do povědomí veřejnosti zapsala nesmiřitelným bojem proti odpůrcům krymské anexe a ochranou pravoslaví a imperiálního odkazu Ruska. Postavila například mimo zákon neformální krymskotatarský parlament.

Proti návrhu penzijní reformy hlasovala z poslanců Jednotného Ruska jako jediná. Výzvy kolegů ke složení mandátu odmítá. Ve čtvrtek se poslanci Jednotného Ruska demonstrativně nedostavili na schůzi parlamentního výboru, jemuž Poklonská předsedá. Poslankyně si podle agentury Interfax na bojkot hodlá stěžovat šéfovi Státní dumy Vjačeslavu Volodinovi.

Železňak se z parlamentní schůze, na níž se o návrhu důchodové reformy hlasovalo, omluvil pro nemoc. Politik, který je místopředsedou Jednotného Ruska, ale údajně nemocen nebyl. Vedení strany podle agentury RBK zaslal rezignační dopis, řadovým členem ale chce zůstat.

Témata:  Rusko důchodová reforma Natalja Poklonskaja

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:01

Ve věku 79 let zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy