Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán setřel bruselské politiky: Rozhodnutí EK nejsou důležitá, její dny jsou sečteny

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť/Brusel - Podle maďarského premiéra Viktora Orbána potřebuje EU novou Evropskou komisi (EK) s novým přístupem k migrační politice. Dny té současné jsou prý sečteny a její návrhy nejsou důležité. Volby do Evropského parlamentu se mají konat v květnu 2019.

Evropská komise poslala Maďarsko kvůli novým pravidlům i podobě vnitrostátních zákonů o azylu a navracení žadatelů před Evropský soud. Podle EK totiž země neplní své povinnosti vyplývající ze smluv EU, právních předpisů EU a Listiny základních práv.

Orbána nepokládá rozhodnutí EK za důležité vzhledem k jejímu končícímu mandátu. Stávající návrhy a rozhodnutí EK označil za poslední škubnutí v nohách žab, "které jsme viděli při biologických pokusech ve škole".

"Po evropských volbách potřebujeme komisi, která netrestá ty státy, které brání vlastní hranice, jako je Maďarsko," uvedl Orbán v rozhovoru pro maďarský rozhlas. Dodal přitom, že EK by měla trestat ty země, které do Evropy pouštějí miliony migrantů, čímž porušují stávající závazky EU. O které státy jde, ale neuvedl.

Témata:  Viktor Orbán Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy