Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bavorsku se otevřel zemský Úřad pro azyl a návraty, opozici se to moc nelíbí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov - V bavorské obci Manching byl dnes slavnostně založen zemský Úřad pro azyl a návraty. Instituce začne fungovat 1. srpna, opozice ji kritizuje. Podle ní jde o předvolební kampaň Křesťanskosociální unie (CSU).

Úřad má v rámci Bavorska koordinovat odsuny migrantů, podporu jejich dobrovolného vycestování, jakož i opatření proti zahraničním pachatelům trestných činů a osobám, od nichž může vycházet teroristické nebezpečí. Samotné rozhodování o udělení, či neudělení azylu bude mít ale nadále na starosti Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Vztah dvojice azylových úřadů tak velmi připomíná vztah spolkové policie a v červenci zřízené bavorské pohraniční policie. Bavorský útvar má pomáhat s ochranou hranic největší německé spolkové země, nesmí tak ale činit bez povolení spolkových úřadů. 

Opozice i proto jednobarevnou vládu CSU kritizuje za to, že zřizování nových útvarů a úřadů je především součástí volební kampaně před podzimními zemskými volbami, v nichž CSU hrozí ztráta většiny. Premiér Markus Söder a jeho strana to odmítají s tím, že nově zřízené instituce přinesou skutečné změny.

Změny má přinést také sedmero záchytných center, které začnou fungovat 1. srpna. Stejně jako nový azylový úřad mají přispět k rychlejšímu vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl, kteří zde budou pobývat po celou dobu vyřizování své žádosti. Podobná centra by měla vzniknout i v dalších spolkových zemích, většina z nich se k tomu ale příliš nemá.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy