Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš v Salcburku jedná s evropskými politiky

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Salcburk - Český premiér Andrej Babiš dnes v Salcburku jedná s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a s předsedou estonské vlády Jürim Ratasem. Čeká ho i schůzka s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Vídeň stejně jako Praha odmítá rozdělování migrantů mezi členské země EU. Brexit je také významné téma rakouského předsednictví.

Jednání začalo se zhruba půlhodinovým zpožděním, protože Kurzovi zkomplikovala příjezd z Vídně hustá doprava.

Politici se scházejí v Salcburku na pozvání Kurze, jehož země nyní předsedá EU. Migrace je pro Rakousko jedním z velkých evropských témat i z toho důvodu, že Kurz na omezení nelegální migrace postavil svou loňskou volební kampaň. 

Babiš se před polednem na úvod návštěvy v Salcburku společně s manželkou Monikou zúčastnil slavnostního zahájení Salcburských hudebních slavností. Hudební program v rodišti skladatele Wolfganga Amadea Mozarta začal už před týdnem, dnes ho však slavnostně otevřel rakouský prezident Alexander Van der Bellen. 

Český premiér tento týden už podruhé spojil návštěvu hudebního festivalu s diplomacií. Ve středu se v Bayreuthu zúčastnil hudebních slavností věnovaných Richardu Wagnerovi, na nichž během přestávky opery Lohengrin jednal s bavorským premiérem Markusem Söderem mimo jiné o migraci či o česko-bavorské spolupráci.

Témata:  Andrej Babiš Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy