Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin pozval Trumpa do Moskvy, Trump je prý ochotný přijet. Přesto to má háček

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva/Pretoria - Ruský prezident Vladimir Putin pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa do Moskvy. Šéf Kremlu je přesvědčen, že Rusko a USA spolu musí hovořit o globálních konfliktech a také o dohodě s Íránem.

"Pokud jde o setkání, dobře chápu, co řekl prezident Trump, který si přeje uskutečnit další schůzky. Jsem na to připraven. Ale je třeba, aby k tomu byly odpovídající podmínky, aby se tyto podmínky vytvářely. Včetně toho, že jsme připraveni k takovým setkáním i v našich zemích. Jsme připraveni pozvat prezidenta Trumpa do Moskvy, prosím. Ostatně takové pozvání má, říkal jsem mu o tom," řekl Putin na summitu BRICS v jihoafrické metropoli Pretorii.

Zdůraznil, že je připraven setkat se s Trumpem i v hlavním městě USA. "Jsem připraven jet i do Washingtonu. Ale opakuji ještě jednou, že pokud tam budou vytvořeny odpovídající podmínky pro práci," řekl.

Putin upozornil, že je v zájmu Ruska i USA prodloužit platnost dohod o kontrole zbraní. Dále poznamenal, že obě země plánují kontakty na nejvyšší úrovni také během summitu velkých ekonomik G20, jakož i na dalších mezinárodních akcích. "Tak tedy, nehledě na všechny problémy, v daném případě na vnitropolitické problémy USA, naše kontakty pokračují," zdůraznil podle agenturry Interfax.

Bílý dům v reakci na Putinova slova uvedl, že Trump je ochoten navštívit Moskvu - až dostane oficiální pozvání, jakož i po Putinově návštěvě Washingtonu. "Prezident Trump se těší na to, že bude mít prezidenta Putina ve Washingtonu po Novém roce, a je otevřen myšlence na návštěvu Moskvy poté, co obdrží oficiální pozvání," uvedla dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Po summitu obou prezidentů, který se konal v Helsinkách 16. července, Bílý dům oznámil, že diplomatickou cestou pozval Putina na návštěvu Washingtonu na podzim. Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton nicméně ve středu upřesnil, že příští schůzka obou prezidentů by se měla konat nejdříve příští rok, až se Trump zbaví zátěže vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy