Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Istanbulská úmluva o násilí na ženách? Podle bulharského ústavního soudu odporuje ústavě

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharsko s největší pravděpodobností neratifikuje Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách. Tamní ústavní soud konstatoval, že dokument je v rozporu s bulharskou ústavou.

Úmluva bojuje proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím. Podle kritiků ale dokument vnáší novou genderovou ideologii.

Bulharská středopravá vláda premiéra Bojka Borisova předložila úmluvu Národnímu shromáždění k ratifikaci už v lednu letošního roku. O několik týdnů později ale návrh stáhla kvůli silné vlně nesouhlasu s textem dokumentu. Proti se postavila pravoslavná církev, socialistická strana, která je hlavní opoziční formací, ale i člen vládní koalice aliance Jednotní vlastenci.

Kritici jsou mimo jiné přesvědčení o tom, že tento mezinárodněprávní akt by mohl mladé lidi povzbuzovat k tomu, aby se identifikovali jako transgenderové osoby nebo osoby s "třetím" pohlavím, nebo k uzavírání sňatků s partnery stejného pohlaví.

Ústavní soud ve svém nálezu konstatoval, že úmluva obsahuje příliš obecné formulace a některé pojmy vysvětluje nedostatečně. 

Hlasy vyzývající parlament k odmítnutí ratifikace jsou slyšet i v České republice. Česko úmluvu podepsalo jako jeden z posledních států Evropské unie 12. května 2016.

Témata:  Bulharsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy