Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice vedená Kurdy se prý dohodla s Asadem na spolupráci

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Delegace kurdsko-arabské koalice tvrdí, že se dohodla s režimem prezidenta Bašára Asada na spolupráci s cílem ukončit sedmiletou občanskou válku. Syrská vláda žádný komentář k jednání neposkytla.

Podle politického křídla Syrských demokratických sil (SDF), které ovládají část severovýchodní Sýrie a které dosud podporovaly USA, vznikne společný výbor, na jehož půdě by se mělo jednat o dalším osudu Sýrie, a to v "hospodářské, vojenské, právní i politické" oblasti. S Asadovými zástupci se údajně dohodli také na plánu, na jehož konci by měla být "demokratická decentralizovaná Sýrie".

"Je ještě příliš brzy na to hovořit o dohodě, ale pracujeme na tom," uvedl jeden ze zástupců kurdsko-arabské koalice. Jednání podle něj budou "dlouhá a složitá, neboť vláda v Damašku je velmi centralizovaná".

Na jihu Sýrie mezitím dál pokračují boje proti Islámskému státu (IS). Syrská armáda dnes podle státní televize dobyla jednu vesnici ovládanou radikály a na území druhé vstoupila.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi dlouhodobě sleduje ze zahraničí, se mnoho někdejších protivládních povstalců z jihu země přidalo na stranu syrské armády a v bojích s radikálními islamisty jí pomáhají.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Kurdové

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy