Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno v Rusku kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly tisíce lidí

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - V ruské metropoli se dnes demonstrovalo proti záměru vlády zvýšit důchodový věk, na povolenou akci dorazilo přes 12 tisíc lidí. Podle návrhu by se měl u mužů do roku 2028 zvýšit důchodový věk z nynějších 60 let na 65 a u žen do roku 2034 z 55 na 63 let.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že se na dnešním mítinku, který v metropoli zorganizovali komunisté, sešlo asi 6500 lidí. Nezávislé zdroje agentury RBK a deníku Kommersant však odhadly, že protestovat přišlo více než 12.000 demonstrantů.

Při akci, jejímž organizátorem byla komunistická strana, se objevily i velmi kritické výzvy, například k odvolání premiéra Dmitrije Medveděva či k rozpuštění Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Na transparentech účastníků byly nápisy jako například "55 let... ani o minutu déle" nebo "Ne penzijní genocidě", ale rovněž "Pryč s medvědí vládou a dumou" v narážce na jméno předsedy vlády Medveděva.

"Rusko postihly tři pohromy, které zasáhly všechny rodiny: Velká vlastenecká válka, privatizace a nyní je to zvýšení důchodového věku," řekl v projevu předseda komunistické strany Gennadij Zjuganov. 

Témata:  demonstrace v Rusku důchodová reforma Rusko Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy