Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár sužuje sever Kalifornie. Zničil městečko, dalších 5000 domů je v ohrožení

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Sacramento - Rozsáhlý požár na severu Kalifornie, který vypukl před šesti dny, si vybírá krutou daň. Zahynuli už dva lidé a devět osob je pohřešováno. Plameny zničily na 500 domů a dalších 5000 jich ohrožují.

S požárem v okolí města Redding bojuje zhruba 3400 hasičů na zemi i ze vzduchu. Plameny již zachvátily území o rozloze 19.500 hektarů a vynutily si evakuaci téměř 40.000 obyvatel, především z Reddingu a okolních obcí Keswick a Shasta. Keswick, kde žilo před příchodem živlu asi 450 obyvatel, požár zcela zničil.

Oheň se zatím podle hasičů podařilo uhasit asi jen z pěti procent. Přiživují ho vysoké teploty a sucho. Podle meteorologů se přitom počasí nezmění přinejmenším během celého příštího týdne. "Ten požár není ani zdaleka uhašen," řekl velitel hasičů Ken Pimlott.

Ve čtvrtek bylo nejprve nalezeno tělo buldozeristy, který pomáhal při boji s ohněm, a později i tělo člena hasičského sboru z Reddingu. Úřady v současnosti pohřešují devět osob včetně jedné seniorky a jejích dvou prapravnoučat.

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs. Yosemitský park dnes oznámil, že zůstane kvůli ohni uzavřen ještě nejméně do pátku.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy