Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský arcibiskup kryl zneužívání. Papež přijal jeho demisi

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán/Canberra - Papež František dnes přijal demisi australského arcibiskupa Philipa Wilsona, který dostal rok vězení za to, že kryl sexuální zneužívání dětí jiným duchovním. Duchovní od vynesení rozsudku svou funkci nevykonává, odstoupit i přes četné protesty dlouho odmítal.

Arcibiskup z Adelaide je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve odsouzeným za nečinnost v případě zneužívání dětí.

Australský soud uznal v květnu arcibiskupa vinným, že kryl závažný trestný čin jiného člena církve. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Počátkem července byl arcibiskup Wilson odsouzen k 12 měsícům vězení s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení. O termínu začátku trestu by se mělo rozhodnout 14. srpna, dokdy soudce zváží, zda bude moci duchovní odpykat trest v domácím vězení.

Římskokatolickou církví v posledních letech hýbou skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Témata:  Papež František Vatikán Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy