Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nabídl setkání prezidentovi Rúhánímu, Írán si ale klade podmínky

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán/Washington - Americký prezident Donald Trump v pondělí řekl, že se nebrání setkání se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním. Podle Teheránu by se USA měly vrátit k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem, pokud s ním chtějí jednat.

"Respektování práv íránského národa, méně nepřátelství a návrat k jaderné dohodě, jsou kroky, které mohou být učiněny k vydláždění hrbolaté cesty k rozhovorům mezi Íránem a Amerikou,"  řekl dnes poradce íránského prezidenta Hamíd Abútálebí.

USA v květnu vypověděly svůj podpis pod mezinárodní jadernou dohodou s Íránem z roku 2015. Od té doby se vztahy mezi Íránem a Spojenými státy prudce zhoršily. Trump v pondělí překvapivě řekl, že by se nebránil setkání se svým íránským protějškem bez jakýkoliv podmínek.

Teherán výměnou za odstranění části mezinárodních sankcí omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně. V nadcházejících dnech se USA chystají proti Íránu opět zavést sankce, navzdory nesouhlasu dalších signatářů dohody - Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa.

Témata:  Írán Donald Trump Hasan Rúhání USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy