Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zemětřesení v Indonésii bylo ze sopky evakuováno přes 500 osob

indonésie
indonésie
Foto: INT

Jakarta - Ze sopky Rinjani na indonéském ostrově Lombok bylo evakuováno téměř 550 turistů. Na hoře uvázli po zemětřesení o síle 6,4 stupně. Češi podle vyjádření MZV ČR mezi nimi nejsou.

Zemětřesení, které si vyžádalo 17 obětí, v neděli poničilo přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak zůstalo v noci z neděle na pondělí uvězněno 560 turistů, včetně občanů Thajska, dále pak lidé z Francie, Nizozemska, Španělska, Německa, Spojených států či Malajsie. 

Podle nejnovějšího sdělení indonéských úřadů bylo evakuováno 543 turistů a všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Většina z nich sestoupila k úpatí sopky v pondělí večer.

Do evakuace lidí z hory vysoké 3726 metrů byly zapojeny stovky záchranářů. Správa národního parku uvedla, že se podařilo zprůchodnit hlavní stezku vedoucí z vrcholu. Turistům sestupujícím z vrcholu vrtulníky shazovaly zásoby. 

Guvernér ostrova Lombok vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce. Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení vážněji narušena. Na sopku Rinjani je ale kvůli hrozícím sesuvům půdy zakázán vstup.

Témata:  Indonésie zemětřesení turisté

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy