Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čáp prostřelený šípem opět hnízdí v Polsku, prý je v dobré stavu

Čáp
Čáp
Foto: Pixabay

Varšava - U polského města Kielce se uhnízdil čáp prostřelený skrz naskrz šípem. Pták je kupodivu v dobrém stavu, řekla listu Gazeta Wyborcza Magdalena Berezowská z nadace na ochranu přírody.

Šíp je nejspíše památka na přezimování v Africe, nebrání však čápovi v létání, jak svědčí i přelet do hnízda ve vsi Wilczkowice ve středu Evropy.

"Pro ptákovo dobro by bylo nejlépe šíp rychle vytáhnout. Čáp ale nechce spolupracovat a nechat se chytit," uvedl na sociální síti spolek milovníků čápů. 

"Není šance chytit čápa, který létá. Jen by se mu mohlo ublížit. Kdyby ho uspali, zřítil by se z hnízda," varoval Janusz Wróblewski, který vede útulek pro zvířata. 

Podobný případ se už stal v roce 2006 a tehdy se o čápa prostřeleného šípem zajímalo celé Polsko. Ptákovi se lidé pokoušeli pomoci, ale nenechal se chytit. Do polského hnízda se vrátil i následující rok.

Témata:  Polsko zajímavosti zvířata

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy