Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisk zbraní na 3D tiskárnách? v USA to vře, zákonodárci bijí na poplach

Nejnovější 3D tiskárna
Nejnovější 3D tiskárna
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Osm států USA podalo žalobu na Trumpovu vládu za souhlas s veřejnou distribucí souborů potřebných k výrobě poloautomatické pušky na trojrozměrné tiskárně. Oznámila to v pondělí prokurátorka státu New York Barbara Underwoodová.

Soubory potřebné ke zhotovení zbraně s použitím technologie 3D tisku se na internetu objevily už před pěti lety a stáhlo si je na 100.000 lidí. Úřad pro kontrolu obchodu se zbraněmi při americkém ministerstvu zahraničí pak jejich šíření zakázal s tím, že jde o porušení pravidel o vývozu zbraní. K souborům se totiž dostalo i mnoho uživatelů ze zahraničí. Firma Defense Distributed rozhodnutí zažalovala.

Koncem letošního června soudní spor skončil mimosoudní dohodou a pětiletý zákaz byl zrušen. Texaská společnost tak dostala znovu právo soubory pro 3D tisk nabízet; od pátku si je stáhlo tisíc uživatelů. Tento vývoj v řadě amerických států a mezi odpůrci volné distribuce zbraní vyvolal pobouření, generální prokurátor státu Pennsylvánie v neděli označil šíření souborů za "existenční hrozbu" a předběžným opatřením přístup k souborům zakázal.

Spolu s dalšími sedmi americkými státy pak Pennsylvánie zažalovala americkou vládu s cílem volný tisk 3D zbraní definitivně znemožnit. Žaloba podaná v pondělí v Seattlu argumentuje tím, že plastické zbraně si vzhledem k volnému přístupu k souborům Defense Distributed může opatřit každý včetně zločinců, šílenců a teroristů. Zbraň nelze objevit s pomocí detektorů kovu a nepodléhá žádné registraci.

Skupina 21 generálních prokurátorů navíc vyzvala ministra zahraničí Mikea Pompea a ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby od červnové dohody s Defense Distributed odstoupili. Tisk 3D zbraní podle nich představuje "bezprostřední riziko" pro bezpečnost amerických občanů. 

Podle části amerických expertů tisk 3D zbraní velkým ohrožením bezpečnosti není. Zločinci podle nich sotva o takové zbraně projeví zájem, protože jsou velmi nákladné a rychle se opotřebují. 

Témata:  zbraně 3D tiskárny USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy