Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS měl buňku i v Kaliningradu, verbovala Rusy pro útoky

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Kaliningrad - V ruském Kaliningradu bylo zadrženo devět členů tajné buňky radikálů z Islámského státu (IS). Teroristé šířili podvratnou literaturu a snažili se přimět své stoupence k útokům, uvedla kontrarozvědky FSB.

Na území kaliningradské enklávy vklíněné mezi Polsko a Litvu zadržení verbovali nové členy pro bojové operace v Sýrii. Dva ruští občané pod vlivem extremistické ideologie už odcestovali z Kaliningradu do Sýrie, kde se mají připojit k bojovníkům IS.

Při prohlídce obydlí zadržených policisté našli osm střelných zbraní, granát, munici a náboženskou literaturu extremistického zaměření. 

Podle ruských policejních zdrojů působilo či působí v Sýrii a Iráku několik tisíc teroristů s kořeny v Rusku nebo bývalém Sovětském svazu. Odhalení extremistických skupin na území Ruské federace není neobvyklé, většinou ale operují v severokavkazském regionu nebo velkých městech Moskvě a Petrohradu.

Témata:  Islámský stát Rusko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy