Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští americký prezident? Biden by ve volbách 2020 zřejmě Trumpa porazil

Joe Biden
Joe Biden
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - V USA se už nyní řeší, kdo bude příštím prezidentem. Jak ukázal průzkum, bývalý viceprezident Joe Biden by ve volbách za dva roky porazil dosavadní hlavu státu Donalda Trumpa.

Ve volbách v roce 2020 by Bidenovi dalo hlas 44 procent dotázaných, zatímco Trumpovi jen 37, informuje server Politico.

Demokrat Biden na rozdíl od republikány Trumpa svou kandidaturu neohlásil, i když možnost postavit se nynějšímu šéfovi Bílého domu nevyloučil. "Upřímně doufám, že se mezi demokraty objeví někdo jiný," řekl Biden letos v dubnu televizi NBC. Možnost vlastní kandidatury ale výslovně nepopřel.

Mezi stoupenci demokratů by pro Bidena hlasovalo 80 procent voličů, mezi stoupenci republikánů pro Trumpa 78 procent, vyplývá z průzkumu. Pokud by se ale v Demokratické straně objevil jiný kandidát s reálnou šancí na vítězství, dostal by od demokratických voličů větší podporu než Biden.

Biden se o post prezidenta neúspěšně ucházel v letech 1988 a 2008. Viceprezidentem byl za vlády Baracka Obamy od ledna 2009 do ledna 2017.

Témata:  Joe Biden Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy