Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí kvůli pastorovi roste: Americké sankce jsou nepřijatelné, láteří Erdoganův muž

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Kauza amerického pastora Andrewa Brunsona dál komplikují vztahy mezi USA a Tureckem, tedy spojenci v NATO. Turecký ministr financí Berat Albayrak dnes prohlásil, že sankce, kterými hrozí americký prezident Donald Trump, jsou nepřijatelné a budou mít jen omezený dopad na tureckou ekonomiku.

Brunson byl zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, za což mu hrozí až 35 let vězení. Trump minulý týden pohrozil Turecku tvrdými sankcemi, pokud Brunsona nepropustí.

Sankce se týkají tureckého ministra spravedlnosti Abdülhamita Güla a ministra vnitra Süleymana Soylua. Oba muži podle Washingtonu "hráli klíčovou roli v organizacích, které jsou zodpovědné za zatčení a zadržování pastora Andrewa Brunsona," uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Podle Albayraka, který je zetěm tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, je nyní prioritou Ankary vyřešit veškeré spory s Washingtonem prostřednictvím dialogu a diplomacie. "Spekulace, že oznámení Washingtonu může ovlivnit dění na finančních trzích, se ukázaly jako liché," dodal turecký ministr, který je v Turecku považován za Erdoganova "korunního prince".

Ve vazbě strávil pastor 21 měsíců. Minulý týden turecký soud rozhodl o jeho propuštění do domácího vězení, Washington ale označil tento krok za nedostatečný. V úterý pak turecký soud zamítl žádost Brunsona o propuštění z domácího vězení. Další soudní jednání v případu je plánováno až na 12. října. 

Témata:  Turecko USA Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy