Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude další prezident Německa? Gauck potvrdil, že se o další období ucházet nebude

Německý prezident Joachim Gauck
Německý prezident Joachim Gauck
Foto: Bild.de

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck (76) dnes oficiálě oznámil, že se nebude příští rok ucházet o druhé funkční období. Média už začala spekulovat o jeho možných nástupcích.

Gauck na tiskové konferenci v Berlíně uvedl, že by memohl garantovat, že by se úřadu dokázal věnovat se stejnou energií jako doposud.

Vládní politici podle místních médií dlouho usilovali o to, aby Gauck coby exšéf úřadu zkoumajícího činnost východoněmecké tajné policie Stasi znovu kandidoval. Chtěli tím zabránit mimo jiné rozepřím uvnitř koalice křesťanských a sociálních demokratů před parlamentními volbami, které se budou konat na podzim 2017.

Gauck nahradil v březnu 2012 v úřadu prezidenta Christiana Wulffa, který odstoupil po sérii afér. Pokud by se rozhodl zastávat nejvyšší ústavní funkci i ve druhém volebním období, bylo by mu na konci mandátu 82 let.

Mezi favority na novou hlasu státu jsou za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) a bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) dlouholetý předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert, ministr financí Wolfgang Schäuble, ministryně obrany Ursula von der Leyenová a poslankyně Gerda Hasselfeldtová. U socialistů nejčastěji zaznívá jméno ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera.

Témata:  Joachim Gauck Německo

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy