Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu chtěli zabít Madura? Kolem pokusu o atentát panují nejasnosti

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Kolem sobotního incidentu v Caracasu, při němž zazněla minimálně jedna exploze a který venezuelský prezident Nicolás Maduro označil za pokus o atentát na něj, panují nejasnosti.

Vyvstaly také obavy, že ho Maduro využije k dalšímu pronásledování opozice. Velké opoziční strany incident zatím nekomentovaly, ale menší opoziční strana Causa R vyzvala ke generální stávce jako formě demokratického prostestu.

"Madurovi nevěříme, ale víme o nevoli v kasárnách a o konfliktu uvnitř chavistů," napsala dnes na twitteru strana Causa R (v překladu celým názvem Radikální věc). Připomněla tak chavisty (příznivce předchozího prezidenta Huga Cháveze a vládní socialistické strany), kteří v posledním více než roce kritizují Madura za autoritářství i za to, že nedokáže řešit hlubokou ekonomickou krizi země.

O nespokojenosti mezi vojáky se v posledním roce také v opozičních médiích hovoří. Před květnovými prezidentskými volbami se objevovaly v médiích zprávy, že Madurův režim pozatýkal řadu důstojníků.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy