Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec krvavého konfliktu a uprhclické krize? V Jižním Súdánu byla podepsána mírová dohoda

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Juba - Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir a lídr ozbrojené opozice Riek Machar v neděli večer podepsali mírovou dohodu. Měla by tak skončit pět let trvající občanská válka, která si vyžádala desítky tisíc mrtvých. O své domovy přišly miliony lidí.

"Jako vůdce Jižního Súdánu vyzývám všechny, aby tato dohoda, kterou jsme dnes podepsali, znamenala ukončení války a konfliktu v naší zemi," řekl prezident Salva Kiir. Podle serveru BBC se Machar vrátí do vlády jako jeden z pěti viceprezidentů.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V zemi zuří občanská válka od roku 2013, kdy se prezident Kiir, pocházející z etnické skupiny Dinka, rozešel s viceprezidentem Riekou Macharem, který patří k Nuerům.

V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici dohody o příměří, boje ale nepřestaly. Prezidentské volby, které se měly konat v roce 2015, byly kvůli násilí odloženy. Machar z Jižního Súdánu uprchl, když v Jubě v červenci 2016 propukly nové boje. Ukončily tak krátkou etapu míru, při níž se Machar opět stal viceprezidentem.

Konflikt v Jižním Súdánu způsobil největší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994. 

Témata:  Jižní Súdán

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy