Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podepsal příkaz k obnovení sankcí proti Íránu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz k obnovení protiíránských sankcí, který navazuje na jeho květnové rozhodnutí o vypovězení jaderné smlouvy s Íránem.

Sankce, které mají podle prezidenta zajistit "maximální hospodářský tlak" na teheránský režim, se budou uplatňovat ve dvou etapách, první vstoupí v platnost o půlnoci místního času (v úterý v 6:00 SELČ).

V oznámení o podpisu prezidentského dekretu Bílý dům uvedl, že prezident je připraven uzavřít novou jadernou smlouvu, která by se týkala všech "škodlivých" aktivit Íránu včetně výroby balistických raket a údajné podpory terorismu.

"Zatímco neustáváme v našem maximálním hospodářském tlaku na íránský režim, zůstávám otevřen komplexnější dohodě, která bude zahrnovat veškeré íránské škodlivé aktivity včetně balistického programu a podpory terorismu," uvádí se v prohlášení.

Témata:  Donald Trump Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy