Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německem hýbe další případ nelegální deportace migranta

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mnichov - V Německu vyšel najevo další případ protiprávně deportovaného migranta, tentokrát do Číny. Jde o 23letého ujgurského žadatele o azyl, který byl letos 3. dubna v Mnichově poslán letecky do Pekingu.

Napsala to dnes agentura DPA, podle níž o tom informoval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Ministr v písemné odpovědi na dotaz poslankyně Spolkového sněmu za stranu Zelených Margarete Bauseové uvedl, že chyba se stala, když Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) neinformoval bavorský cizinecký úřad v Mnichově o druhé žádosti dotyčného. BAMF to popírá a tvrdí, že informaci zaslal faxem, o čemž existuje potvrzení.

Bauseová incident označila za "skandální selhání úřadů". Ministerstvo zahraničí podle ní musí tohoto muže najít a vrátit zpět. "Jde o život," zdůraznila. Herrmann, jehož ministerstva se událost nijak netýká, mluví o pravděpodobném "komunikačním problému mezi spolkovým úřadem a oddělením krajské správy".

Deportovaný muž pochází z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny, kde žije přibližně devět milionů menšinových muslimských Ujgurů. Ti si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu. Čas od času oblastí zmítají nepokoje, které čínské úřady přičítají islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán. Za poslední roky si násilí vyžádalo stovky obětí.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy