Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik migrantů přichází do EU? Nová čísla

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha/Brusel - Migrační krize dál pokračuje, počet nově příchozích ale výrazně poklesl. Počet lidí mířících do Itálie polevil, problémy ale naopak více pociťuje Španělsko.

„Evropská unie se stále potýká s migrační krizí,“ píše server Politico. Zatímco počet lidí plavících se po středomořské cestě z Libye do Itálie klesá, migranti se nevzdávají a pokoušejí se najít jiné cesty. Španělský předseda vlády Pedro Sánchez požádal EU o nouzovou pomoc a vyzval ji, aby se zabývala narůstajícím počtem migrantů, kteří vstoupili do jeho země.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker  slíbil,  že Brusel bude pracovat „nepřetržitě během léta", aby tento problém vyřešil.

Server také zveřejnil aktuální graf týkající se migrace. Z něj vyplývá, že počet nově příchozích výrazně klesá. Například letos v květnu do Evropy přišlo asi 13500 běženců, loni v květnu to bylo necelých 285 tisíc.

Až zase někdo rozjede další vlnu strašení migrací a začne tvrdit, jak je to to nejdůležitější téma na světě, zhluboka se nadechněte a pošlete mu tento graf s počty lidí, přicházejících do EU. pic.twitter.com/Rzv9b8lsCA

— Tomas Prouza (@ProuzaTomas) 3. srpna 2018

Na tato čísla zareagoval i někdejší český tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Až zase někdo rozjede další vlnu strašení migrací a začne tvrdit, jak je to to nejdůležitější téma na světě, zhluboka se nadechněte a pošlete mu tento graf s počty lidí, přicházejících do EU,“ uvedl. Narážel tak na slova premiéra Andreje Babiše, který tvrdí, že obavy z migrace budou příští rok dominovat eurovolbám.

Jeho slova pak okomentoval i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Tomáši, úkol zněl přece jasně. 1. Říkat, že to není pravda, aby to do voleb do EP vydrželo. 2. Zakázat hidžáb těm 3 nebo 4, co to v ČR nosí. 3. Připomenout na Primě a Barrandově teroristické útoky a 4. Odjet na jednání do Bruselu a udělat na všechny bububu, že takhle teda ne,“ přisadil si.

Témata:  uprchlíci EU Tomáš Prouza

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy