Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně se nebude promítat film o Medvídkovi Pú, postavička se stala symbol politického disentu

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Čína nedovolily v zemi promítat nový film Kryštůfek Robin inspirovaný knížkou britského spisovatele A.A. Milnea Medvídek Pú. Z pohádkového plyšového medvěda se stal symbol politického disentu poté, co lidé začali čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přirovnávat právě k Medvídkovi Pú.

Toto přirovnávání začalo v roce 2013, kdy se na internetu objevila fotografie Si Ťin-pchinga kráčejícího po boku tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy vedle obrázku, na němž Medvídek Pú jde vedle Tygříka. V roce 2014 se pak objevila fotografie čínského prezidenta, jak si potřásá rukou s japonským premiérem Šinzó Abem - a doplnil ji obrázek Medvídka Pú s Ijáčkem.

V roce 2015 se fotografie Si Ťin-pchinga v koloně doplněná obrázkem Medvídka Pú v autíčku stala "nejcenzurovanějším snímkem v Číně", tvrdí politologická skupina Global Risk Insights (GRI).

Podle GRI mažou cenzoři zmínky o Medvídkovi Pú proto, že jeho srovnávání s prezidentem vnímá Peking jako "závažnou snahu podkopat důstojnost prezidentského úřadu a samotného Si Ťin-pchinga".

Kryštůfek Robin je hraný film, který vypráví příběh dospělého Kryštůfka v podání Ewana McGregora. Toho náhoda svede znovu dohromady s jeho nejmilejším společníkem z dětství - Medvídkem Pú, který ze všeho nejvíc na světě miluje med, ale je vždycky společně se svými plyšovými kamarády připravený pomoci příteli v nouzi.

Témata:  Čína filmy kultura Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy