Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno ve Venezuele: Maduro obvinil z podílu na útoku dronu opozičního vůdce Borgese

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro zneužívá údajný atentát vůči své osobě k další perzekuci opozice. Už obvinil bývalého šéfa parlamentu Julia Borgese. Tajná služba v úterý zadržela opozičního poslance Juana Requesense a jeho sestru Rafaelu, která je studentskou vůdkyní.

"V několika výpovědích byl zmíněn Julio Borges. Vyšetřování ukazuje na něj," řekl Maduro v úterním televizním projevu s odkazem na výslechy šestice lidí, kteří byli zadrženi v prvních dnech po sobotní události.

Tehdy během oslavy výročí vzniku Národní gardy zazněla při Madurově projevu exploze, k níž se na twitteru přihlásila neznámá opoziční skupina, která se označuje za spojení "vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu". Poslala prý bezpilotní stroje s trhavinou nad shromáždění, kde řečnil Maduro, avšak armáda je sestřelila.

Maduro obvinil z útoku krajní pravici a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, který to odmítl. Borges do Kolumbie emigroval.

Requesens a jeho sestra se stali dalšími oběťmi zátahu na údajné strůjce útoku, když si pro ně za dramatických okolností přišla tajná služba SEBIN.

"Čtrnáct mužů SEBIN násilně uneslo poslance Juana Requesense a předsedkyni Federace univerzitních center Rafaelu Requesensovou," uvedla v prohlášení opoziční strana Spravedlnost především, k níž zákonodárce patří. Jeho sestra byla podle otce později propuštěna, o osudu Requesense nejsou známy podrobnosti.

Socialista Maduro, bývalý autobusák, přivedl Venezuelu do katastrofální ekonomické krize. Lidem chybějí základní potraviny, v řadě regionů jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody. Prezident viní opozici z cílených útoků na venezuelskou ekonomiku, na nichž prý spolupracují i síly v zahraničí, zejména v Kolumbii a USA.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela atentát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy