Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry ohrožují španělskou Valencii, tři tisícovky lidí byly evakuovány

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Od pondělka se na východním pobřeží Španělska v regionu Valencie šíří lesní požáry. Oheň zničil dvě desítky domů a na 2700 hektarů půdy. Evakuovány byly již 3000 lidí.

Příčinou požáru u obce Lluxent byl blesk, který v pondělí uhodil do stromu. V celém autonomním regionu Valencie bojují nyní hasiči s desítkou požáru.

Po tropických vedrech přinesla nyní na Pyrenejský poloostrov studená fronta z Atlantiku ochlazení, někde až o 15 stupňů. To by mělo pomoci hasičům.

Už v pondělí nařídily úřady preventivní evakuaci více než tisíce lidí z oblasti jen několik kilometrů severně od města Gandia, které je oblíbenou turistickou destinací. V noci na dnešek evakuovaly úřady dvoutisícovou obec Llutxent.

S ohněm v oblasti bojuje na 600 hasičů, pomáhá jim 25 vrtulníků a letadel s vodou. Požár se rozšířil i do přírodního parku Surar s letitými korkovými duby.

Témata:  požáry ve Španělsku Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy