Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Venezuely prchají statisíce lidí. Země je v troskách

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků. V Caracasu dnes pokračují protesty zdravotníků, kteří ve středu několik hodin demonstrovali před ministerstvem zdravotnictví kvůli nedostatku léků v nemocnicích a nízkým platům. Na příští týden plánují odbory celonárodní protest.

"Nepřistoupíme na žádné půlroční jednání, chceme okamžité a jasné činy ze strany vlády. Dáme jim lhůtu několik dní a dál budeme na ulici demonstrovat," uvedla šéfka jedné ze zdravotnických asociací María Cabrerová. Předseda sdružení lékařů v Caracasu Carlos Prosperi dodal, že není ani dostatek jídla pro pacienty v nemocnicích.

Desetitisícům dětí podle humanitární organizace Cáritas letos hrozí smrt kvůli podvýživě. Značný podíl na situaci má politika současné autoritářské socialistické vlády, která ale viní z krize opozici i zahraniční síly, zejména v Kolumbii a USA. Ty se podle prezidenta Nicoláse Madura snaží venezuelskou vládu svrhnout.

Statisíce lidí utekly do Kolumbie, desetitisíce do Brazílie. Ve středu vyhlásil stav humanitární nouze ve třech svých provinciích Ekvádor, kam v posledních týdnech přichází na 4000 Venezuelanů denně. Podle ekvádorského úřadu pro migraci přišlo do země v letošním prvním pololetí 450.000 Venezuelanů, z nichž asi 72.000 zůstalo a zbytek pokračoval na jih do Peru a Chile.

Ve Venezuele se v posledních týdnech množí protesty proti vládě i kvůli astronomické hyperinflaci a nízkým platům. Kromě nedostatku zboží v obchodech si lidé stěžují na stále častější a mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody v řadě regionů. Někde kolabují i veřejné služby, jako doprava či svoz odpadu.

Vyhlášení celonárodního protestu odborů na 16. srpna přichází jen několik dní poté, co při projevu Madura v Caracasu bezpečnostní jednotky sestřelily dron s výbušninou. Podle Madura šlo o atentát na něj.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy