Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mr. Bean se zastal Johnsona: Vtip muslimkách v burkách byl hodně dobrý, omlouvat by se neměl

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Na stranu bývalého britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který nyní čelí kritice za kontroverzní výrok o burkách, se postavil herec Rowan Atkinson alias Mr. Bean. Exšéf diplomace by se podle něj neměl za své prohlášení omlouvat.

Johnson přirovnal muslimky v burkách k poštovním schránkám a bankovním lupičům. K omluvě Johnsona vyzvala ve středu britská premiérka Theresa Mayová. 

"Jako ten, kdo dlouhá léta těží ze svobody žertovat na účet náboženství, si myslím, že vtip o nositelkách burky připomínajících poštovní schránky byl dost dobrý," napsal Atkinson v dopise zaslaném deníku The Times.

Dodal, že všechny vtipy týkající se náboženství někoho urážejí, a je tak zbytečné se za ně omlouvat. "Omluvit by se měl člověk jen za špatný vtip. A v tomto případě omluva potřeba není," napsal třiašedesátiletý herec.

Průzkum veřejného mínění televize Sky News ukázal, že šest z deseti Britů nepovažuje přirovnání žen v burkách k poštovním schránkám za rasistické. 40 procent oslovených soudí, že Johnson se za svůj výrok omlouvat nemusí.

Témata:  Rowan Atkinson Velká Británie muslimové Boris Johnson

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy