Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán zaútočil na Ghazní a vypálil několik čtvrti. Do bitvy zasáhli američtí vojáci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Kábul - Tálibán v noci na dnešek z několika stran zaútočil na Ghazní, hlavní město stejnojmenné provincie v centrálním Afghánistánu. Povstalci ostřelovali domy, vypálili v obytných čtvrtích několik obchodů a sváděli boje s členy afghánských bezpečnostních sil.

Při střetech zahynulo podle agentury AP nejméně 14 policistů a dalších 20 příslušníků afghánských bezpečnostních složek utrpělo zranění.

Útok začal dnes kolem 2:00 místního času (ve čtvrtek 23:30 SELČ) a podniklo ho kolem tisícovky povstalců, uvedl mluvčí provinční vlády Árif Núrí. Afghánským vládním jednotkám poskytly podporu ze vzduchu americké bojové vrtulníky a bezpilotní letoun. Situace ve městě je v tuto chvíli nepřehledná a není jasné, jak velká část Ghazní je pod kontrolou povstalců.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell prohlásil, že kolem 8:00 místního času (5:30 SELČ) boje utichly. Podle něj afghánské síly drží své pozice a mají pod kontrolou všechny vládní budovy. Agentura DPA ale napsala, že boje ve městě dnes dopoledne místního času dál pokračují a radikálové se nacházejí asi 500 metrů od sídla místní vlády a ústředí policie. Korespondent agentury AFP, který je přímo v Ghazní, v 11:00 místního času (8:30 SELČ) uvedl, že ve městě je dál slyšet střelba z automatických zbraní.

Město Ghazní má odhadem 150.000 obyvatel a leží se na důležité dopravní komunikaci, která spojuje jihoafghánské město Kandahár s metropolí Kábulem. Místní média informovala, že doprava na této silnici byla kvůli útoku přerušena.

Nedaleko provincie Ghazní se nachází také provincie Parván, kde při útoku sebevražedného atentátníka zahynuli v neděli tři čeští vojáci. K útoku se přihlásil Tálibán.

Témata:  Tálibán Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy