Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesné video šokovalo celou Brazílii: Odhalilo brutální násilí a vraždu mladé ženy

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Celou Brazílií otřásl případ brutálního domácího násilí. Záběry z bezpečnostních kamer v jedné z budov zachytily násilí na mladé ženě i její pád z balkonu bytu, kde žila s násilnickým manželem. V Brazílii se podle tisku jen čtvrtina bitých žen odváží stěžovat si. Sama vláda uvádí, že každé dvě minuty je zbito pět žen a každých 90 minut jedna žena umírá pod ranami partnera.

Manžel týrané ženy byl zatčen, ale tvrdí, že šlo o sebevraždu, napsal dnes list Le Figaro. Záběry, které před několika dny odvysílala jedna z brazilských televizí, vyvolaly vlnu rozhořčení.

Všechny zajímá, proč nikdo nezasáhl, přestože žena křičela, když ji manžel bil v autě, honil v podzemním parkovišti a brutálně s ní cloumal ve výtahu. Asi o 20 minut později devětadvacetiletá právnička Tatiane Spitznerová dopadla na chodník ze čtvrtého patra.

Její manžel, dvaatřicetiletý profesor biologie Luís Felipe Manvailer, pak sjel dolů, aby mrtvou ženu naložil do výtahu a odtáhl do bytu. Pak si převlékl košili a setřel krev z chodby a výtahu. Když do budovy vstupovali policisté, vyjížděl z parkoviště. O 340 kilometrů dále havaroval a byl zatčen.

"Měla hodně modřin na rukou. Několikrát jsem se ptala, zda ji muž týrá, ale nechtěla o tom mluvit," tvrdí přítelkyně oběti Rosenilda.

"V Brazílii máme velmi dobrý zákon proti násilí na ženách. Problém je v tom, že se neuplatňuje," prohlásila Maria Laura Canineuová z Human Rights Watch. "Děje se tak z více důvodů, kvůli obavám z potupy, finanční závislosti či ze strachu o děti," vysvětlila.

V Latinské Americe vládne zákon mlčení a jedno brazilské přísloví radí neplést se do vztahů mezi jiný

Témata:  Brazílie domácí násilí vražda

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy