Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na twitteru před výročím násilí z Charlottesvillu odsoudil rasismus

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru "všechny formy rasismu". Učinil tak den před prvním výročím ultrapravicové demonstrace v americkém Charlottesvillu, která přerostla v násilnosti.

Na neděli je do Washingtonu naplánovaná demonstrace ultrapravicových aktivistů pod heslem "Sjednoťte pravici 2". 

Do Charlottesvillu ve státě Virginie tento víkend policie vyslala posily a preventivně uzavřela několik ulic. Při loňské demonstraci bělošských extremistů nazvané "Sjednoťte pravici" jeden z radikálů najel autem do davu protidemonstrantů. Jednu ženu zabil a dvě desítky osob zranil. Trump následně vyvolal kritiku prohlášením, že zodpovědnost za násilí nesou obě strany.

Nezávislé vyšetřování loňských násilností ukázalo, že policisté se chovali pasivně, nebyli na vzniklý chaos připraveni a že příslušníci městské a státní policie mezi sebou špatně spolupracovali.

Právě o loňských událostech se dnes Trump zmínil na twitteru. "Násilnosti v Charlottesvillu vedly k nesmyslné smrti a rozdělení (Američanů)," napsal. 

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy