Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok od násilí v Charlottesvillu: Nedaleko Bílého domu budou demonstrovat bělošští nacionalisté

Washngton D.C.
Washngton D.C.
Foto: Pixmac

Washington - V Lafayettově parku nedaleko Bílého domu ve Washingtonu se dnes uskuteční demonstrace bělošských nacionalistů. Připadne na první výročí shromáždění příznivců krajní pravice v Charlottesvillu, které přerostlo v násilí.

Neonacista před rokem v Charlottesvillu najel autem do davu odpůrců bělošských radikálů, přičemž jednu ženu zabil a dvě desítky lidí zranil.

Prezident Donald Trump následně vyvolal kritiku prohlášením, že zodpovědnost za násilí nesou obě strany. V sobotu v prohlášení zveřejněném na twitteru odsoudil "všechny formy rasismu". Události z Charlottesvillu podle něho vedly k nesmyslné smrti a rozdělení Američanů.

V sobotu vešly do ulic Charlottesvillu stovky studentů a levicových aktivistů. Manifestace původně zamýšlená jako připomínka loňských událostí dostala nádech protestu proti hojně zastoupené zásahové policii, píše agentura Reuters.

Témata:  USA Washington nacionalismus Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy