Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který v Seattlu ukradl letadlo a spáchal s ním sebevraždu, měl plné letištní pověření

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Seattle - Amerika žije kauzou Richarda Russella (29), který v pátek večer místního času (v sobotu brzy ráno SELČ) na letišti v Seattlu ukradl dopravní letoun a po 90 minutách letu se zřítil na ostrov Keton. Podle BBC měl muž plné pověření k pohybu kolem letadel.

Muž pracoval pro společnost Horizon Air tři roky jako pracovník pozemního provozu. Havárii na ostrově Keton, na kterém žije asi 20 lidí, nepřežil. Nikdo jiný na palubě nebyl. Podle policie se jednalo o sebevraždu, přesný motiv činu ale zůstává nejasný.

Russell při nástupu do práce na letišti úspěšně získal bezpečnostní prověrku a směl se tak pohybovat na zabezpečených místech kolem všech letadel. Pověření měl k navádění a tahání letadel po letištní ploše. Média dříve uvedla, že pracoval jako letištní mechanik.

Police nyní prověřuje, jak se Russellovi podařilo zmocnit se letounu na jednom z nejvytíženějších letištích v USA. Odpověď na tuto otázku by totiž podle listu The Seattle Times měla posílit bezpečnostní opatření na letišti nejen v Seattlu, ale i po celé zemi. Úřady mimo jiné prošetřují bezpečnostní postupy při kontrole zaměstnanců, kteří mají přístup k letadlům a na runwaye.

Nejasné je kromě motivu činu i to, jak se muži podařilo s letounem Q-400 vzlétnout a pilotovat ho. Podle aerolinek totiž neměl pilotní průkaz.

Témata:  letecké nehody USA letectví a letadla

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy