Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci v Donbasu zadrželi "turistu" z Ruska, natáčel pozice ukrajinské armády

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - V Donbasu byl v sobotu zadržen Rus, který dle ukrajinské armády v oblasti bojů mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty natáčel její pozice. Muž se hájí, že je turista.

Zadrženým je občan Ruska, který podle svých slov přijel na Ukrajinu s cílem cestovat.

"Příslušníky armády zaujalo to, že 'turista' přijel až z dalekého (sibiřského města) Surgutu a že z řady historických a kulturních památek Ukrajiny se zajímal jen o pozice jednotek ukrajinských ozbrojených sil," uvedla dnes ukrajinská armáda na facebooku. 

Konflikt v Donbaské a Luhanské oblasti vypukl na jaře roku 2014 krátce po ruské anexi ukrajinského Krymu. Proruští radikálové obsadili regiony při ruských hranicích a vyhlásili na svém území dvě "lidové republiky". Podle Kyjeva, EU a USA proruské rebely vojensky podporuje Moskva. Kreml obvinění odmítá.

Dle údajů OSN si zatím konflikt v Donbasu vyžádal přes 10.000 mrtvých. Svá obydlí opustilo několik milionů lidí.

Témata:  Armáda Ukrajina Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy