Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Odstupte!" Demonstrující Rumuni požadují pád vlády, situaci sleduje i Evropská komise

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť/Brusel - V centru rumunské metropole se v neděli večer konala další demonstrace. Lidé obviňují vládu z korupce a požadují její odstoupení. Na pořádek dohlíželo méně policistů než při předchozích dvou shromážděních. Napjatou situaci v Rumunsku sleduje i Evropská komise.

Účastníci protestu si v neděli stejně jako v minulých dnech před sídlo vlády přinesli kromě rumunských vlajek také ty patřící Evropské unii a NATO. Pokřikem "Odstupte!" vyzývali k rezignaci vládu Sociálně demokratické strany, kterou označovali jako "červený mor".

Agentura AFP nicméně uvedla, že protestujících dnes bylo výrazně méně než v pátek a sobotu, kdy dorazily desetitisíce lidí. Během pátečního shromáždění se několik desítek účastníků pokusilo prolomit policejní zástup a na těžkooděnce házeli kameny a lahve. Policisté odpověděli slzným plynem a následně na rozehnání davu použili vodní dělo.

V Rumunsku se protivládní protesty konají pravidelně už více než rok. Největší intenzitu nabraly v únoru 2017, kdy se zapojilo až půl milionu lidí. Stoupenci opozice poukazují na to, že od nástupu sociálních demokratů k moci v roce 2016 země ztratila dynamiku v boji proti korupci. 

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová vyzvala rumunskou vládu, aby by si ještě rozmyslela kritizovanou chystanou reformu justice. "Legislativní návrhy rumunské vlády ve svém celku ohrožují nezávislost soudců a omezují kompetence státních zástupců. Kromě toho podrývají důvěru veřejnosti v justici," řekla Jourová v rozhovoru s německým deníkem Die Welt. "Bylo by prospěšné, kdyby byly plány vlády ještě jednou přepracovány," dodala Jourová.

Komisařka ale řekla, že podle ní "v tuto chvíli není důvod" k zahájení aktivace článku sedm lisabonské smlouvy, jako vůči Polsku. Takové řízení může vést až k odebrání hlasovacích práv.

Rumunům vadí také například kontroverzní zmírnění trestního zákona, které schválil parlament ovládaný levicí. Podle opozice umožní některým poslancům vládní koalice vyhnout se trestnímu stíhání. Jedním z nich by mohl být i mocný šéf Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviu Dragnea. Je předsedou parlamentu a fakticky řídí vládu; premiérem se nemohl stát kvůli tomu, že byl předloni podmínečně odsouzen za volební podvody a podplácení.

"Je jasné, že Rumunsko jako země předsedající Evropské radě bude od ledna odpovědné nejen samo za sebe, ale také za celou Evropu. Jde přitom o to, aby bylo důvěryhodné, zejména také v otázkách justice," zdůraznila Jourová.

Témata:  Rumunsko Věra Jourová EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy