reklama

Vláda pravicového nacionalisty Viktora Orbána tak podle agentury Reuters naznačil první z konkrétních kroků ke změnám v kulturní politice, ohlášené minulý měsíc. Už koncem července avizoval Orbán velké změny v této oblasti. 

Orbánovi příznivci a provládní novináři tvrdí, že po získání dalšího silného mandátu od voličů nastal čas na posun ke konzervativním hodnotám i v kultuře, aby skončilo to, co nazývají levicovou a liberální dominancí v umění, vědě a vzdělávání.

"Maďarská vláda je jasně přesvědčena, že lidé se rodí buď jako muži, nebo jako ženy. V životě si pak vedou podle svého uvážení co nejlépe, ale kromě toho maďarský stát nechce utrácet veřejné prostředky na vzdělávání v tomto oboru," řekl.

"Liberálové oddaní genderu způsobili nenapravitelné škody v duších generací, které vyrůstaly v posledních desetiletích. Musíme s nimi nekompromisně bojovat a dosáhnout úplného vítězství, jinak nás nakonec zničí," napsal v provládním listu Magyar Idök sociolog Bálint Botond.

Krok proti genderovým studiím je ve vládní politice jednou z prvních konkrétních věcí v tomto směru. Další se týkaly omezení nezávislosti Maďarské akademie věd při rozdělování peněz na výzkum.

Genderová studia se vyučují na státní univerzitě ELTE a na Středoevropské univerzitě, která patří mezi nejvyhlášenější univerzity v Maďarsku.

Vládní záměr prosákl do médií minulý týden a vyvolal nesouhlasnou reakci fakulty sociálních věd ELTE. "Považujeme za znepokojující, že cílem návrhu je ukončit kurz zaměřený na sociální vztahy mezi muži a ženami, genderové nerovnosti a na otázky rodinné a demografické povahy," uvedl děkan Gábor Juhász.

ELTE ani Středoevropská univerzita se k dnešnímu oznámení zatím nevyjádřily. Středoevropská univerzita v dřívějším prohlášení zdůraznila svou oddanost akademických svobodám a odmítla "jakoukoli snahu cenzurovat studijní plány".

Na škole, kterou založil americký finančník maďarského původu George Soros, se genderovým studiím věnuje 44 posluchačů. Není jasné, kolik posluchačů navštěvuje genderová studia na ELTE; loni se chystalo zapsat 18 studentů, ale nakonec jich podle agentury MTI bylo jen deset.

Gulyás uvedl, že již zapsaní studenti mohou studium dokončit, vláda ale tato studia od příštího akademického roku přestane financovat.