Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko v problémech? Putin si říká o trest, sankce jsou mocná zbraň

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Je těžké posoudit, zda uvítat nové sankce uvalené na Rusko, nebo se nad nimi pozastavit, uvádí editorial serveru New York Times. Vlivný americký deník v něm rozebral zákaz vývozu veškerého zboží z potenciálně vojenským využitím do Ruska, který ministerstvo zahraničí USA oznámilo uplynulou středu.

Putin si říká o trest

Ruský prezident Vladimir Putin si dle newyorského deníku zajisté říká o potrestání, pokud jeho agenti použijí chemické zbraně proti dvojitému agentovi, drze zasahují do voleb na Západě, podvádí v mezinárodním sportu, bezohledně pustoší ukrajinské území a porušují lidská práva. To vše vede k závratnému přívalu sankcí ze strany USA a EU a jejich spojenců, které zahrnují zmrazení účtů, zákazy cestování, širokou škálu obchodních embarg a vyhošťování diplomatů, poukazuje editorial. Dodává, že další sankce za ruské zásahy do amerických voleb čekají na schválení v Kongresu.

Sankce poškozují ruskou ekonomiku a po středečním oznámení ruská měna i akciové trhy prudce oslabily, uvádí renomovaný server. Připouští však, že západní sankce zatím prokazatelně nezměnily ruské jednání a Putin naopak na každý nový úder odpovídá zarputilejším obviňováním, že Západ vede boj proti Rusku a podrývá jeho velikost, k čemuž se moskevští tiskoví pověřenci uchýlili i uplynulý týden.

"Putinovi v jeho tvrzeních pomáhá bizarní rozdělení mezi Trumpem a jeho administrativou ohledně Ruska," pokračuje New York Times. Pokládá otázku, jaké je vlastně americké poselství, když se Trump tajně kamarádsky setkává s Putinem a hájí opětovné přijmutí Ruska do G7, zatímco jeho vláda o tři a půl týdne později utahuje vůči Moskvě šrouby.

Putinův mluvčí tak zřejmě výjimečně mluví pravdu, když si stěžuje na velmi nepředvídatelné počínání USA v mezinárodních záležitostech, podotýká prestižní deník. Deklaruje, že ve středu oznámené sankce by ve skutečnosti neměly být příliš překvapivé, jelikož jsou v souladu se zákonem z roku 1991, který žádá uvalení sankcí na jakoukoliv zemi používající chemické či biologické zbraně, a tudíž je Trumpova administrativa měla zavést již před mnoha měsíci.   

Má stále cenu ukazovat Putinovi a jeho okolí, že nehledě na Trumpovo přátelské vystupování i na to, co má ruský prezident na svůj americký protějšek možná v ruce, USA nejsou připravené podvolit se agresím a vměšování Moskvy, píše renomovaný server. Skutečnost, že Washington nadále trestá Rusko navzdory tomu, co Trump říká a dělá, může podle něj také odradit evropské politiky, například v Maďarsku a Itálii, od uvolnění vlastních protiruských  sankcí.

Mocná zbraň

"Ačkoliv jsou sankce mocná zbraň, jejich efektivita klesá, pokud nejsou podpořeny jednotným odhodláním," varuje editorial. Obává se, že rozpory mezi USA a Evropou by umožnily Putinovi tvrdit, že západní trest nepřišel v důsledku ruského jednání, ale kvůli vnitřním sporům mezi západními jestřábi a holubicemi, mezi těmi, kteří chtějí Rusku za každou cenu vzít jeho velikost, a těmi, kteří usilují o přátelské vztahy s důležitou zemí.

Putin tomuto možná skutečně věří a na mezinárodní politiku se dívá cynickou sovětskou  optikou - jak ho naučily roky v KGB - a považuje ji za "hru o trůny", v níž jsou západní akcenty lidských práv a pravidel pouze cynickou zbraní nasazovanou dle potřeby, připouští New York Times. Naznačuje, že ruské zásahy do americké a evropské politiky mohou být přímým důsledkem tohoto světonázoru.

Sankce v reálu nemusí Putina a jeho stoupence přesvědčit, že svět, nebo alespoň Západ, se skutečně zlobí, když Rusko porušuje základní pravidla mezinárodního chování, když v zahraničí používá smrtící chemické zbraně, podněcuje násilí na území suverénního souseda, zabírá cizí území, podvádí na olympiádách, vraždí oponenty a za pomoci kybernetického boje ovlivňuje zahraniční volby, naznačuje vlivný deník. Dodává, že šance na úspěch ještě klesne, pokud bude Putin přesvědčen, že má v Bílém domě spřízněného, či alespoň tvárného ducha a že dokáže Američany vmanipulovat do volby více takových.

Putina by mohla přesvědčit jistota, že určité chování přináší nevyhnutelné a bolestivé škody, přičemž Rusové musí vidět, že jakékoliv uvolnění sankcí závisí jen na nich, nikoliv na nepředvídatelném šéfovi Bílého domu či pár populistech v Evropě, naznačuje New York Times. Poukazuje, že první z nových sankcí, které mají vstoupit v platnost 22. srpna a poté má Rusko tři měsíce na to, aby prokázalo, že chemické zbraně již nepoužívá - pokud se mu to nepovede, mají přijít ještě mnohem tvrdší opatření.

"To by byla dobrá chvíle, aby Trump oznámil, že plně stojí za svým ministerstvem zahraničí  a Národní bezpečnostní radou při volání Ruska k odpovědnosti," píše vlivný deník. Varuje, že vnitřně rozdělená americká administrativa by učinila zmíněné sankce směšnými.

Témata:  USA Rusko Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy