Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit podvody? Vědci chtějí stříkat čárové kódy přímo na maso

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Čárové kódy by v budoucnu musely být pouze na obalech potravin. Vědci hledají způsob, jak ho nastříkat na maso. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například evropský skandál se zaměňováním hovězího za koňské v roce 2013

Technologii na bázi jedlého, netoxického oxidu křemičitého vyvíjí poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC). Spotřebitelé se díky ní dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno.

Poprvé má být tento způsob označování hovězího masa použit v příštích 12 měsících v Číně a v Austrálii, uvedl britský list The Daily Telegraph.

Sydneyský řezník Anthony Puharich, který systém zkouší, soudí, že technologie znamená opravdovou revoluci. "Zákazník získá ohledně původu masa naprostou jistotu," tvrdí Puharich. 

Témata:  maso vědci

Související

Aktuálně se děje

17. října 2025 17:43

Česko může přijít o desítky miliard korun. Očkování proti chřipce přitom stojí jen stovky

Každý podzim se v Česku zvyšuje počet lidí s respiračními onemocněními. Chřipka přitom každoročně vyřadí z práce více než sto tisíc lidí. Jen v roce 2024 bylo podle údajů České správy sociálního zabezpečení vystaveno přes 105 tisíc pracovních neschopenek kvůli chřipce, v průměru na téměř čtrnáct dní.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy