Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé boje v Afghánistánu: Tálibán nasadil těžké zbraně. Při útocích zabil desítky vojáků a policistů

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Krvavé útoky Tálibánu neberou konce. Islamisté dnes na severu Afghánistánu v provincii Baghlán zabili 44 vojáků a policistů, uvedla agentura Reuters. Další útok je hlášen z jihoafghánské provincie Zábul. Ten si vyžádal životy čtyř policistů.

Ministerstvo obrany se zatím k situaci v Baghlánu nevyjádřilo. Místní zdroje tvrdí, že útok Tálibánu nepřežilo 35 vojáků a devět policistů.

V Zábulu islamisté brzo ráno napadli policejní stanoviště v provinčním středisku Kalát. Kromě čtyř mrtvých si útok vyžádal zranění tří policistů. Bitva trvala několik hodin a Tálibán v ní nasadil těžké zbraně. Sám přišel o sedm lidí.

Po třídenním obléhání Tálibán v úterý obsadil vojenskou základnu Čanajíha v severoafghánské provincii Farjáb. Padlo přitom nejméně 17 vojáků a desítky dalších padly do zajetí. Několik dní bojují afghánští vojáci s podporou amerických sil s Tálibánem o město Ghazní. 

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy