Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští kosmonauti vystoupili z ISS do otevřeného vesmíru, stráví tam sedm hodin

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Oběžná dráha - Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev dnes vyšli z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru. Jsou v nových skafandrech s automatickou regulací teploty a počítačem, sledujícím 50 parametrů skafandru. Pro Artěmjeva jde o třetí výstup do vesmíru, pro Prokopjeva první.

Oba kosmonauti stráví v otevřeném kosmu skoro sedm hodin. Prvním úkolem bude vypuštění dvojice družic Taňuša a SiriusSat z univerzity v Kursku a vzdělávacího střediska Sirius, založeného prezidentem Vladimirem Putinem v Soči. Pak kosmonauti přistoupí k hlavnímu úkolu, tedy sestavení antény, která umožní sledovat na Zemi ptáky a má speciální snímače o váze pěti gramů.

Mají také odebrat z povrchu stanice "pasti" na vesmírný prach, které zde i s bakteriemi před rokem umístili kosmonauti Sergej Rjazanskij a Fjodor Jurchičin. Tento test životaschopnosti mikroorganismů ve vesmíru trvá již od roku 2010 a mezitím se na Zemi vrátilo 19 vzorků. V posledním vědci objevili prach s výraznou koncentrací holmia, příznačného pro hvězdu Przybilského ze souhvězdí Kentaura.

Vědci podle RIA Novosti také zjistili, že povrch ISS může být úložištěm biomateriálu mimozemského původu. Před návratem do stanice Artěmjev a Prokopjev také odmontují aparaturu, která posloužila při výzkumu ionosféry Země.

Vůbec nejdéle, 8 hodin a 56 minut, ale pracovali v otevřeném kosmu, rovněž na ISS, astronauti americké vesmírné agentury NASA Jim Voss a Susan Helmsová, a to 1. března 2001.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy