reklama

V Moskvě protestovalo několik stovek lidí, převážně žen s plyšovými hračkami v rukou. "Jsem otřesena, že úřady vztahují své špinavé ruce na děti," řekla agentuře AFP jedna z účastnic "Pochodu matek". "Děti nemají být v cele!" skandovaly demonstrantky. Akce podle ruských médií proběhla v klidu, bez zásahu hlídkujících policistů. 

Moskevský soud v polovině března poslal do vazby šest aktivistů hnutí Novoje veličije (Nový majestát), včetně tehdy 17leté Anny Pavlikovové a 19leté Marije Dubovikové. Další čtyři lidé dostali od soudu uloženo domácí vězení.

Podle obhájců je celé obvinění postaveno na výpovědích tří tajných agentů či policejních konfidentů, kteří se vetřeli do skupinky opozičně naladěné mládeže. Jeden z těchto konfidentů jim navrhl přeměnit internetové klábosení v plnohodnotné hnutí s politickým programem - a rovnou sepsal stanovy hnutí, které by mělo Rusku vrátit někdejší velikost.

Za propuštění děvčat z vazební věznice mezitím orodoval předseda prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov a ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. Případ se stal symbolem stále častějších postihů za "extremistické" výroky v sociálních sítích, přičemž ruka zákona často postihuje velice mladé lidi.