Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé úřady musí zajistit návrat bin Ládinova bodyguarda vyhoštěného do Tuniska

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Düsseldorf - Vrchní správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko dnes rozhodl, že německé úřady musejí na vlastní náklady zajistit návrat bývalého bodyguarda vůdce teroristické sítě Al-Káida, neprávem vyhoštěného do Tuniska.

Osobního srážce Usámy bin Ládina, Samiho A. (42), město Bochum v 13. července poslalo do jeho vlasti, ačkoli soud konstatoval, že vyhoštěn zatím být nemůže. Toto rozhodnutí ale bylo předáno až v době, kdy už byl Tunisan v letadle.

Soudci správního soudu dnes postup místních úřadů ostře kritizovali. Pokud by totiž řádně informovaly příslušný soud v Gelsenkirchenu o zamýšleném termínu vyhoštění, byl by si soud vědom nutnosti urychleného konání. Tím "by se zabránilo nyní nastalé situaci", zdůraznil správní soud.

Podle agentury DPA není jasné, jak rychle by se nyní mohl Sami A. do Německa vrátit. Tuniská justice dnes reagovala na možnost návratu Samiho A. do Německa zdrženlivě. "Naše země v zásadě své občany nevydává, protože to je proti svrchovanosti státu," řekl DPA příslušný tuniský státní zástupce. Sami A. je v Tunisku vyšetřován a pas mu úřady zabavily. 

Sami A. představuje podle německých úřadů bezpečnostní riziko a považují ho za islamistu. Tunisan požádal v Německu v roce 2006 neúspěšně o azyl. Byl obviněn, že se roku 2000 podrobil vojenské a ideologické přípravě v jednom táboře teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu. 

Témata:  Německo Tunisko Usáma bin Ládin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy