Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský žalobce žádá pro exprezidenta Janukovyče 15 let vězení

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Ukrajinská prokuratura žádá pro exprezidenta Viktora Janukovyče, který je obviněn mimo jiné z vlastizrady a vedení agresivní války, trest 15 let vězení. Kyjevský soud dnes ukončil výslech svědků, což vyvolalo odpor obhájců Janukovyče. Po potyčce s policií ze sálu odešli. Datum oznámení rozsudku nebylo oznámeno.

Janukovyče soudí v nepřítomnosti. "Miliony Ukrajinců mu svěřily svou budoucnost, ale on je zradil. Jako poslední zbabělec opustil zemi a skryl se v obětí agresora," uvádí se ve zdůvodnění návrhu trestu. Podle ukrajinských médií se očekávalo, že prokurátoři budou pro Janukovyče žádat doživotí.

Janukovyč opustil Ukrajinu 22. února 2014 po masových nepokojích v centru hlavního města, které si vyžádaly stovku lidských životů. Do Ruska se Janukovyč uchýlil za aktivní pomoci ruských bezpečnostních služeb, nyní podle dostupných informací žije v Rostově na Donu sto kilometrů od ukrajinských hranic a k soudu do Kyjeva se odmítá dostavit.

Žaloba proti bývalé hlavě státu byla podána v říjnu 2016, další stání kyjevského soudu je naplánováno na 13. září. Exprezidentovu odpovědnost za smrt lidí zabitých během převratu bude soud řešit v samostatné kauze.

Témata:  Viktor Janukovyč Ukrajina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy